2016. február 28., vasárnap

Írj fanfiction-t velem! /1. rész/ ~ Az alapkoncepció

Hey Dears! 

Ahogy láthattátok a legutóbbi poszt végén, a fanfiction-ökről szóló cikksorozatot indítok, amiben a ficírás minden lépésére, pozitív - és negatívumára kitérek, így olyan kérédsekre kaphatsz választ, hogy:
Érdemes fanfiction-be kezdeni? Mit tegyek a karakterekkel? Sablonsztorinak mi számít ma? 
Ezzel útjára indítom a sorozatot, remélem, tudok szolgálni hasznos tippekkel, tanácsokkal! 

1. Rész: Az alapkoncepció

Nem akarok már az elején a közepébe csapni, így egy kis ismertetőszöveggel nyitok, a fanfiction fogalmáról.
Fanfiction:  Egy rajongó által írt mű, amelyben egy valós, híres személyről ír történetet, mostanában már elterjedtek a filmek és játékok alapján írt ficek is. Alapjában véve 2 nagy részre bontható: AU-ra és normális fanfiction-re. 
AU: Az "Alternatív Univerzum" rövidítése, ami nálunk csak annyit tesz: a karakterek/szereplők/emberek újramásolása, avagy saját magunk által elképzelt tulajdonságokkal, érzésekkel, valamint más idő-tér síkba helyezik őket. A sima fanfiction-ben ezzel ellentétben megtartják az alapsztorit, és nem sok dolgon változtatnak.
Nos, hogy ezt tisztáztuk, jöjjön a legfőbb kérdés, ami felmerülhet a leendő fanficíróban: Miről érdemes fanficet elkezdeni? Erre a kérdésre pedig nincs egyértelmű válasz, ugyanis az egész szubjektív. Valakinek az egyik fajtából van elege, valaki a másiktól mászik falra, mi emberek különbözünk, így a fanfiction-ökről alkotott véleményünk is más. Ha most magamat nézem és a környezetemet, azt veszem észre, hogy nagyon sok embernek elege van az 1D és 5SOS fanficekből, így nekem ez tökéletes kiindulópont lesz.
Mi számít a mai világban sablonnak? Ahogy néztem más és más emberek kritikáit, lépten-nyomon beleakadtam olyan kritikusokba, akik kerek perec megmondták az 1D-s fanficet író lánynak, hogy sablonos a sztorija. Utálhattok, de sajnos én is úgy veszem észre, hogy ezek a fanfiction-ök elszabadultak a Blogger világában, és nem valami jó értelemben. Legtöbbször a "az egyik bandatagba szerelmes leszek, és ő is belém valamilyen úton-módon" történeteket tartalmazó oldalakat találom meg, amik -  valljuk be -, nem nagyon különböznek egymástól. De mindezeket lehet jól is megírni - de minek jól megírni, ha utána úgyis azt mondják rá, hogy sablon?

Rossz példa:

 Piros Alma hatalmas 1D rajongó, Harry Styles a kedvence a csapatból, ezért úgy dönt, ír róla egy ficet, hogy elhíresztelhesse a világnak, hogy "ő igenis a legnagyobb rajongója Harrynek". Címnek valami angol szót választ, ez esetben a "Fallen" lett a nyerő névtalálat, és mögé írja, hogy [Harry Styles Fanfiction]. Magát elnevezi Lucy Haileynek, a bandatagokat meghagyja úgy, ahogy vannak, sőt, semelyik karaktert - még Harry-t se, aki amúgy az egész történet ötletadója - nem dolgozza ki, csupán lézengenek a levegőben, csak és kizárólag azzal foglalkozik, hogy az őáltala teremtett karakter minél tökéletesebb, amolyan mondvacsinált Mary Sue karakter váljon belőle. Alpsztoriként megadja, hogy Lucy elvesztette szüleit, és elmegy egy 1D koncertre, ahol megismerkedik Harry-vel, és ezek után már a hanyagság veszi át az uralmat, sablonosabbnál sablonosabb tőmondatokban nyilvánulnak meg karakterei, majd már a negyedik fejezetben Harry és Lucy lefekszenek egymással. Az egész története 6 fejezetes lesz, hozzácsapva egy olyan epilógussal, amikor Lucy drágánk a kanapén ülve játszik Harry-vel közöa gyerekükkel, és végül heppiend. A blogot a lelkes rajongók agyondicsérik, 100 000-nél is több oldalmegtekintést kap, díjakkal halmozzák el őt.

Ezzel szemben a jól kidolgozott karakterekkel rendelkező AU-k és Fanficek 1D és 5SOS kategóriában jó, ha elérik a 10 000 oldalmegtekintést, kapnak két díjat, és lehúzzák őket, csak mert ez az alaptéma. A fönti csak egy példa volt, ha valaki szereplőjét beleírtam, elnézést kérek, az első ötletemet írtam le. Értitek, miről beszélek?

Amilyen témát javaslok, avagy mit olvasnék szívesen:

  1. FNaF 
  2. Anime által írt 
  3. HTTYD
  4. Bármilyen más bandáról írt fanfic, például Beatles, Arctic Monkeys
  5. Sorolhatnám még, legyen ennyi elég nektek! ^^
Egyszóval, rengeteg olyan téma van, amiről írhattok, szárnyaljon a fantáziátok, ahogy csak akar!
 Végezetül pár jelmagyarázatot hoztam, amit főként külföldi fanfiction-ök olvasása közben találhattok meg. Én a XY x Reader sztorikat imádom, amikben te vagy a főszereplő, kitalált nevek és érzések nélkül, és itt szokott nálam is felmerülni, mit is jelentenek a szöveg közötti jelek.

(Y/N): Your Name, azaz a TE neved. Ha a szereplő, akivel egy légtérben vagy, azt mondja, "(Y/N), nem gyönyörűek a csillagok?", akkor a kérdést hozzád intézi.
(A/N): Author's Note, azaz a szerző megjegyzése. Ezt általában a történet kezdése előtt, a beköszönésben szokták alkalmazni, de előfordul lábjegyzetekben és a történet közben is.
(e/c), (h/c),(s/c): Az egyes testrészeid színe. e=szem (eye), h=haj (hair), s=bőr (skin).
(D/N), (S/N): Daughter/Son Name, vagyis a történetben szereplők kisfiad vagy kislányod neve.
 Köszönöm, hogy velem tartottatok, a folytatás hamarosan kikerül!

A következő bejegyzésben: inspirációs képek

Szeretettel,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése